Sportski trofeji

Najprestižniji sportski trofeji na svetu

Sportski trofeji spadaju u najznačajnije nagrade na svetu. Oni su opipljivi dokaz da su se vaš trud, talenat, kao i odricanje isplatili.

Još od doba Stare Grčke i prvih Olimpijskih igara, sportski trofeji predstavljaju prestiž o kome svaki profesionalni igrač sanja. Praćeni ovacijama publike, pobednici su ti koji ispisuju stranice istorije, a njihovi podvizi motivišu nove generacije.

Koji su najprestižniji sportski trofeji na svetu otkriva vam kompanija Capital.

Sportski trofeji – FIFA World Cup

Od zabave za dečake s kraja 19. veka fudbal je poslednjih decenija postao “najvažnija sporedna stvar na svetu“.

Sportski trofeji

Upravo je Svetsko prvenstvo u fudbalu najgledaniji događaj koji podjednako prate i muškarci i žene. Te ne čudi što ovi sportski trofeji izazivaju i najveću pažnju.

Naime, tokom istorije korišćena su dva, sasvim različita trofeja za pobednike prvenstva. Prvobitni je dizajnirao francuski vajar Abel Lafleur. Prikazivao je antičku boginju pobede, Niku, pa odatle potiče i njegov naziv “Pobeda“. Gornji deo trofeja je bio napravljen od pozlaćenog srebra, a postolje od poludragog kamena Lapis Lazuli.

Prvi osvajač bila je reprezentacija Urugvaja, 1930. godine. U čast Jules Rimeta 1954. trofej je poneo njegovo ime. Kao takav korišćen je sve do 70-ih godina.

Novi trofej Svetskog prvenstva delo je italijanskog umetnika Silvija Gazzaniga. Visok je 36,5 cm i sadrži čak 5 kg 18-karatnog zlata u dvema ljudskim figurama koje drže Zemlju. Procenjuje se da je njegova vrednost oko 150.000 dolara

1994 godine dizajnu je dodata pločica na kojoj su ispisani pobednici.

Sportski trofeji – Wimbledon

Teniski turnir u Vimbldonu je najstariji grem slem događaj. Od svog nastanka 1877. godine zadržao je tradicionalnu igru na travi. Kao i obaveznu belu opremu igrača.

Sportski trofeji u Vimbldonu dodeljuju se u više kategorija, a najznačajniji su u singlovima.

The Gentlemen’s Singles trojef je izrađen od srebrne pozlate i visine je oko 47 cm. Zamenivši Field Cup i Challenge Cup, današnja izrada trofeja postoji od 1887. godine. Za razliku od prethodnika, ovaj trofej se ne dodeljuje u originalu. Već se on čuva u All England Club muzeju. A šampion dobija repliku manjih dimenzija sa izgraviranim imenima svih pobednika.

Za trofej u muškom singlu vezana je i jedna legenda. Naime, niko tačno ne zna šta znači ananas kao detalj na vrhu. Prema jednom mišljenju on vodi poreklo od kapetana britanske mornarice koji su povratak sa mora označavali ananasom na kapiji. Dok druga grupa smatra da je ananas dobio zasluženo mesto kao značajna namirnica iz 17. veka, dostupna samo bogatašima.

Ženski trofej u singlu nosi naziv “Venus Rosewater Dish“. Izrađen je od kombinacije srebra i pozlaćenog srebra sa mitskim motivima. Pobednice, takođe, dobijaju manje replike.

Sportski trofeji – The Open Championship

The Open Championship je jedan od 4 vodeća turnira u golfu. A trofej koji se dodeljuje na ovom takmičenju je Claret Jug. Naziv je dobio po svom obliku koji podseća na srebrni krčag koji je u 19. veku korišćen za ispijanje vina iz francuske regije Bordo.

Sportski trofeji

Claret Jug nije prva nagrada turnira. Već je 1872. godine zamenio čuveni šampionski pojas. Nastao je kao rezultat dogovora domaćina koji su uložili novac za njegovu izradu. Ta verzija ih je koštala 30 funti.

Po pravilu od 1928. godine pobednik mora vratiti trofej pre početka novog turnira. Tom prilikom prima repliku koja ostaje kao trajna nagrada. Pored ove postoje još 3 replike. Jedna se nalazi u Britanskom muzeju golfa, dok su druge dve namenjene za javna prikazivanja na gostovanjima.

Sportske trofeje vrhunskog kvaliteta i zanimljivog dizajna, kao i medalje i plakete, možete pronaći u ponudi kompanije Capital.

 

Trofeji za takmičenjaUncategorized

Trofeji za takmičenja

Istorija medaljaUncategorized

Istorija medalja

Pehari za takmičenjaUncategorized

Pehari za takmičenja

Izrada trofejaUncategorized

Izrada trofeja

Uncategorized

Izrada plaketa