Pehari za takmičenja

Pehari za takmičenja

Pehari za takmičenja su sastavni deo svakog takmičenja. Od davnina pa do modernog doba pobednici su nagrađivani peharima, te se opravdano kaže da oni predstavljaju opipjiv dokaz o postignutim rezultatima. Ujedno su i prava motivacija za stvarenje novih uspeha.

Po čemu se pehari za takmičenja posebni otkriva vam u ovom blogu kompanija Capital.

 Pehari za takmičenja čine pobedu lepšom

Tačna je tvrdnja da je najbitnije učestvovati. Lepo je igrati iz ljubavi. Uživanje je čuti ovacije publike. Međutim, osećaj kada podignete pehar u rukama je neverovatan. Tada shvatite da je on bio vredan truda i odricanja da biste postigli ono o čemu ste oduvek maštali, a cilj je – uz medalje osvojiti i pehar na takmičenju.

Pehari za takmičenja nisu samo dokaz o uspehu, već i znak da ste ispisali nove stranice u istoriji. Jer, pehare osvajaju samo najbolji, vredni pamćenja!

Pehari za takmičenja potiču od Olimpijskih igara

Još u Drevnoj Grčkoj je postojala tradicija takmičenja i nadmetanja. Ovaj vid zabave voleli su kako imperatori i senatori, tako i obični građani.

Pehari za takmičenja

Iz njih su u 6. veku pre Nove ere nastale čuvene Olimpijske igre. Pobediti u nekoj od diciplina na ovom prestižnom takmičenju predstavljalo je izuzetnu čast, a osvajačima su pored lovorovog venca bili namenjeni i trofeji. Upravo je ova izrada trofeja podstakla razvoj pehara za razna takmičenja.

Da je reč o značajnoj nagradi govori i podatak o sumi za koju je na aukciji prodat pehar sa prvih modernih Olimpijskih igara. Popularni “Brealov pehar” koji je 1896. godine dodeljen najboljem maratoncu 116 godina kasnije dostigao je vrednost od 860.000 dolara.

Pehari za takmičenja kroz istoriju odslikavauju duh vremena.

 Najznačajniji pehari za takmičenja

Danas, kada se pomenu pehari za takmičenja najčešće se misle na sportska osvajanja, pa ne čudi da su oni i najskuplji.

Verovali illi ne, najvredniji pehari za takmičenja nisu oni koji se osvajaju u fudbalu. Već na trkama konja. Naime, Woodlawn Vase pehar koji se dodeljuje pobedniku Preakness Stakes trke iznosi čak 3,8 miliona dolara. Poznata juvelirska kuće Tiffany & Co. je 1860. godine napravila impozantni pehar visine od preko 90 cm i težine oko 11 kg. Dizajn od punog srebra ukrašen je motivima sa konjskih trka. S obzirom na procenjenu vrednost Woodlawn Vase se čuva u Baltimorskom muzeju umetnosti, a neposredno pre dodele se donosi u pratnji vojnika Nacionalne garde.

Drugi po vrednosti kada su pehari za takmičenja u pitanju jeste Borg-Warner koji osvajaju pobednici auto trke Indianapolis 500. Ovo čudo od pehara, kako su ga mediji prozvali, napravljeno je od čistog srebra čija je procenjna vrednost 1,3 miliona dolara. Na visini od 163 cm svake godine se urezuje ime pobednika, prosečna brzina i datum, a ukrasima se dodaje i reljef lica pobednika.

Da bi mogla da stanu nova imena dodato je postolje, pa ovaj pehar sada teži 69 kg.

Ništa manje značaj nije ni pehar šampiona Nacionalne hokejske lige, Stanley Cup. Veličanstveni pehar visok je oko 90 cm, a težak 15,5 kg. Na vrhu pehara je prikazana kopija činije koja je u početku dodeljivana pobednica ovog takmičenja, a od nje se pružaju slojeviti prsteni na kojima su ugravirana imena igrača, trenera i ostalih članova pobedničkog tima. Njegova vrednost je 650.000 dolara.

Pehari za takmičenja

Ukoliko i vi želite pehar koji će svakog pobednika učiniti ponosnim, kontaktirajte Capital. Ovaj brend je postao sinonim za kvalitet i jedinstveni dizajn.

Trofeji za takmičenjaUncategorized

Trofeji za takmičenja

Istorija medaljaUncategorized

Istorija medalja

Izrada trofejaUncategorized

Izrada trofeja

Uncategorized

Izrada plaketa