Izrada trofeja

Izrada trofeja

Izrada trofeja prati dugu istoriju pobednika.

Trofej je opipljiv, trajni podsetnik na određeno dostignuće i služi kao priznanje ili dokaz zasluga. U stara vremena vezivan je isključivo za zasluge u ratu. Dok se danas trofej dodeljuju najčešće za sportske događaje – od omladinskih i rekreativnih takmičenja pa do profesionalnog nivoa. Što znači da je izrada medalja u sportu povezana sa trofejima.

 Izrada trofeja dolazi iz Grčke

Trofeji su od davnih vremena služili za označavanje pobede. I sama reč trofej znači “ratna nagrada”, odnosno, trofeji su u Drevnoj Grčkoj predstavljali svojevrsni spomenik pobede.

Izrada trofeja je tada bila na samom bojnom polju i od predmeta iz bitke – zastava, ruku, oružja isl. Bili su obešeni o drvo i izgledom podsećali na ratnika. Dok su se trofeji iz pomorskih pobeda, ponekad, sastojali od celih brodova ili njihovih delova postavljenih na plaži.

Grci su svoje trofeje, često, posvećivali bogovima. Njihovo uništavanje smatrano je skrnavljenjem svetinje.

Nije bio redak slučaj da su trofeji pravljeni od delova tela ubijenih neprijatelja, što je u istoriji bilo poznato kao skupljanje čovečijih trofeja.

Iz Grčke, izrada trofeja je preneta u Rim. Drevni Rimljani su svoje trofeje držali bliže kući. Čak su njima ukrašivali zidove svojih kuća u vidu trijumfalnih lukova.

 Izrada trofeja za sportska takmičenja

U Drevnoj Grčkoj, pobednici Olimpijskih igara u početku nisu dobili trofeje već samo lovorove vence. Kasnije je pobednik primio i trofej sa svežim maslinovim uljem. Vrlo brzo je i u manjim, lokalnim takmičenjima uvedena dodela trofeja u obliku vaza, bronzanih štitova ili srebrne čaše.

Izrada trofeja

Izrada trofeja u sportske namene postala je popularna u 16. veku. Naime, u Engleskoj je Kraljica Elizabeta I uvela dodelu trofeja pobednicima konjskih trka. Popularni Carlisle Bells je osvajan preko 400 godina u Karlajlu.

Savremeni izgled sportski trofeji duguju tzv. Kyp Cup. Ovaj trofej u vidu zdele sa dve drške na postolju bio je izrađen od srebra, a dobijao ga je pobednik kratke konjske trke između dva grada u Novoj Engleskoj. Tradicija dodele pobednicima preneta je kasnije na trke čamaca, a zatim na auto i moto trke.

Iz Kyp Cup su se razvili, danas, najpopularniji trofeji svetskih takmičenja, a među njima najimpozantniji su Davis Cup koji je prvi put dodeljen 1900. godine, trofej šampiona Nacionalne hokejske lige, Stanley Cup od 1894. godine. I, naravno, trofej UEFA Lige šampiona koji ljubiteljima fudbala predstavlja pravu ikonu sporta još od prve dodele 25. maja 1967.

 Izrada trofeja se sastoji iz delova

Trofej nije dizajniran kao celina, već je podeljen na nekoliko komponenti koje se zasebno biraju i prave.

Prvi deo čini osnovu, tj. postolje na kojoj će se naći sam trofej. Često je napravljen od plastike koja ima izgled drveta ili mermera koji mu daju dozu elegancije. Osnove su u formi polumeseca, postavljenog niza redova ili specifičnog, unikatnog oblika.

Izrada trofeja

Na postolju prvo dolazi jedan ili više stubova na kojima će se naći figura trofeja. Izrađeni su od metala, imitacije mermera ili mogu biti holografski. Zatim sledi “riser”, mali dekorativni element koji označava osvojeno mesto, naziv takmičenja ili primaoca. Na samom vrhu se nalazi figura trofeja koja ima karakteristični dizajn.

Vrhunske trofeje možete naručito kod kompanije Capital. Naša kompanija specijalizovana je i za medalje i plakete, najboljeg kvaliteta i dizajna, za sve vrste sportskih takmičenja.

Trofeji za takmičenjaUncategorized

Trofeji za takmičenja

Istorija medaljaUncategorized

Istorija medalja

Pehari za takmičenjaUncategorized

Pehari za takmičenja

Uncategorized

Izrada plaketa