Izrada plaketa

Izrada plaketa razvijala se paralelno sa izradom medalja.

Plaketa predstavlja malu reljefnu skulpturu obično napravljenu od bronze. Izrada plaketa obuhvata rad samo na jednoj strani, za razliku od medalja gde su najčešće obe strane ukrašene.

Plakete su u ranijem periodu dolazile u pravougaonom ili kružnom obliku. A upotrebljavane su kao dekoracija sa verskim, istorijskim i mitološkim scenama.

Kompanija Capital vam u ovom blogu otkriva kako je nastala izrada plaketa.

izrada plaketa

Izrada plaketa potiče iz Italije

Izrada plaketa započela je u Italiji, u 15. veku. Odnosno, u periodu kada je izrada medalja dobila novu formu.

Naime, u Rimu je između 1440. i 1450. godine počela da se razvija reprodukcija klasičnog dragog kamenja putem gravure. Za to je bio zaslužan kardinal Pietro Barbo koji je napravio i prvu livnicu. Pojedini istoričari ističu da je on sam učestvovao u izradi.

U isto vreme umetnici na severu Italije su krenuli sa izradom velikih plaketa religioznih tema. A bile su namenjene za bogate slojeve i crkvu. Osim njih rađene su i plakete manjih formata za šire građanstvo. Te je na taj način izrada plaketa komercijalizovana.

Kako je Padova bila važan centar obrade metala, mnogi stručnjaci je smatraju mestom odakle se izrada širila u druge zemlje. A kao glavni umetnici zaslužni za razvoj navode se skulptor i arhitekta Andrea Riccio i graveri Giovanni Bernardi i Valerio Belli.

Iz Italije izrada plaketa je 1500. godine stigla u nemački grad Nirnberg. Ali je, zapravo, Augzburg 1600. postao centar za njihovu proizvodnju. U ovoj zemlji je izrada plaketa bila specifična. Jer su crteži na osnovu kojih su rađene bili iznova korišćeni u druge svrhe.

Izrada plaketa – Tehnika i materijali

Kao i medalje, plakete su u doba renesanse pravljenje uzimanjem otiska pomoću voska, a zatim livene. Uglavnom su rađene u bronzi, ali i srebru i zlatnu. Nije redak slučaj da su upotrebljavani i drugi metali koji su presvlačeni skupocenijim, kako bi se dobilo na kvalitetu.

U Nemačkoj su plakete izrađivane od mesinga. Dok je olovo upotrebljavano u odlivcima namenjenim za zanatske modele, a ne za kolekcionare. Od 19. veka korišćeno je i liveno gvožđe.

Tokom godina izrada plaketa je usavršavana, kako u pogledu tehnike, tako i materijala. Te se one danas proizvode najmodernijim formama graviranja, kovanja ili livenja. Pored različitih metala i legura, u upotrebi su i klirit, drvo i plastika, kao i njihove kombinacije. Na taj način pruža se mogućnost ispoljavanja kreativnosti i stvaranja jedinstvenog dizajna. Pa možemo slobodno da kažemo da je izrada plaketa u propagadne svrhe postala prava umetnost.

Upotreba plaketa

I dok su u ranijim vekovima plakete bile isključivo umetnička dela za dekoraciju, danas imaju široku namenu.

Tako su od Prvog svetskog rata dodeljivane za vojne zasluge. Među njima najpoznatija je memorijalna, nazvana “death penny” koja je dodeljivana žrtvama rata.

Odatle se dodela plaketa kao priznanja proširila i na druge oblasti. A vrlo brzo su se našle i na mnogim jubilejima, proslavama određenih funkcija ili organizacija.

Plakete su najbolji način da se pokaže zahvalnost pojedincima ili oda priznanje za postignute rezultate.

Kompanija Capital izrađuje plakete od najraznovrsnijih materijala izuzetnog kvaliteta.

Trofeji za takmičenjaUncategorized

Trofeji za takmičenja

Istorija medaljaUncategorized

Istorija medalja

Pehari za takmičenjaUncategorized

Pehari za takmičenja

Izrada trofejaUncategorized

Izrada trofeja