Izrada medalja

Izrada medalja za sve vrste takmičenja

Izrada medalja je proces nastanka najviših odličja počasnog, memorijalnog ili jubilarnog karaktera. Odnosno, to je postupak izrade pločica kružnog oblika od zlata, srebra, bronze, olova i legura.

Izrada medalja potiče iz Rimskog carstva

Još je grčki istoričar Josephus pisao o medaljama Aleksandra Velikog. Ipak, izrada medalja je dobila pravi značaj tek u Rimu. Jer, je postojao trend nošenja medalja kako vojnih, tako i političkih. Osim klasičnih oblika koje su nosili rimski imperatori, izrada medalja bila je namenjena i za formu nakita. Takve medalje, u vidu sitnih zlatnih novčića, činile su sastavni deo nakit za muškarce i žene.

U ranom Srednjem veku na severu Evrope izrada medalje su imale poseban naziv – bracteate. Njime se podrazumevao tanki jednostrani komad zlata koji je nošen na lancu.

Iz tog perioda posebno se izdvaja Liudhard medalja. Ova unikatna anglo-saksonska medalja nastala je oko 600. godine, a predstavlja izolovani primerak nastao od kopije hrišćanske medalje sa natpisom biskupa po kome je i dobila ime.

Izrada medalja kao poklona

Izrada medalja doživela je pravi preporod 1400. godine. Naime, sin francuskog kralja, Žan, Vojvoda od Berija naručio je mali broj raskošenih medalja za poklone. Mnoge od njih su bile ukrašene dragim kamenjem kojim je izražavan statusni simbol.

Izrada medalja

Italijnski slikar i zlatar Pizanelo je 1438. godine komercijalizovao izradu medalja. Zahvaljujući tome vladari, plemići, a kasnije i intelektualci počeli su da poklanjaju medalje svojim političkim saveznicima kako bi stekli njihovu podršku.

Ove medalje su pravljene izlivanjem pomoću kalupa ili kovanjem, a za tu namenu korišćeno je zlato, pozlaćeno srebro, srebro, bronza i olovo, u zavisnosti od statusa primaoca. Na spoljašnoj strani, obično, su imale glavu donatora sa imenom, dok je na zadnjoj strani bio njihov amblem sa ispisanim motoom na ivicama. Medalje kao pokloni nisu bile namenjene za nošenje.

Ovakva izrada medalja za propagandne svrhe od 15. veka proširila se i na druge zemlje. To je doprinelo razvoju mašine za pravljenje medalja. Ovaj proces vrlo brzo je postao standardni način izrade, da bi u 19. veku osavremenjen galvanoplastičnim postupkom.

Izrada medalja je prava umetnost

Izrada medalja od 20. veka postala je deo primenjene umetnosti.

Osim klasičnog, okruglog oblika, danas su medalje dostupne i u pravougaonom ili nekom drugom geometrijskom obliku.

Izrada medalja

Bronza je najčešći materijal koji se koristi za izradu medalje. Ne samo da je ekonomski isplativa, već je i trajna i laka za rad. Retki metali, poput platine, zlata i srebra, se upotrebljavaju kada se želi naglasiti vrednost umetničkog prikaza. Takođe, kao materijal za medalje mogu se koristiti i bakar, kalaj i gvožđe, a nije redak slučaj da su modeli od jeftinijeg metala presvučeni nekim skupim, odnosno pozlaćeni ili posrebreni.

Glavna ili prednja površina medalje sadržati portret, slikovnu scenu ili neku drugi prikaz zajedno sa natpisom. Povratna ili zadnja površina medalje se ne koristi uvek. Ona može ostati prazna ili može sadržati sekundarni dizajn. Obod se koristi povremeno za prikaz natpisa kao što su slogan, državno obeležje, simbol gravera ili serijski broj.

Prve umetničke medalje predstavio je francuski skulptor Jules-Clément Chaplain, a zatim i Louis-Oscar Roty, najpoznatiji medaljar Art Nouveau perioda. Kod nas najpoznatiji umetnici medalja su Đorđe Jovanović, Toma Rosandić i Sreten Stojanović.

Kompanija Capital iz Kruševca ima decenijsko iskustvo u izradi medalja, tu su naravno i trofeji i plakete, za sve vrste sportskih takmičenja.

Trofeji za takmičenjaUncategorized

Trofeji za takmičenja

Istorija medaljaUncategorized

Istorija medalja

Pehari za takmičenjaUncategorized

Pehari za takmičenja

Izrada trofejaUncategorized

Izrada trofeja

Uncategorized

Izrada plaketa