Izrada medalja za bilo koju zemlju

Izrada medalja za bilo koju zemlju

Izrada medalja za bilo koju zemlju predstavlja delikatni proces nastanka najviših priznanja za brojna dostignuća.

Medalje su naziv dobile u Srednjem veku od francuske reči médaille. Mada postoje tvrdnje da vode poreklo od italijanske reči medaglia. Odnosno od latinske medalia, gde su označavale novčić vredan pola denariusa. Zvanično je ime prvi put upotrebljeno 1578. godine.

Istorija medalja beleži njihovu višemilenijumsku izradu. Počev od tzv. zlatnog dugmeta sa likom Aleksandra Velikog u 4. veku pre Nove ere. Pa do savremene medalje koja je nastala 1438. godine. Naime, italijnski slikar i zlatar Pizanelo je izradio medalje u čast posete vizantijskog cara Johna VIII Palaiologosa Italiji.

 Izrada medalja za bilo koju zemlju je prava umetnost

Izrada medalja za bilo koju zemlju se svrstava u vid vajarstva. O tome svedoči i podatak da je ova veština od 20. veka postala deo primenjene umetnosti.

Prve medalje kao umetničko delo predstavio je David d’Angers. Ovaj francuski skulptor je napravio seriju portreta cenjenih ličnosti iz tog doba na medaljama. Njegov primer sledili su Jules-Clément Chaplain i Louis-Oscar Roty, najpoznatiji medaljari Art Nouveau perioda.

U Srbiji ova umetnička dela stvarali su Đorđe Jovanović, Toma Rosandić i Sreten Stojanović.

Izrada medalja za bilo koju zemlju počinje od ideje

Iako je izrada medalja za sve vrste takmičenja prešla iz sfere umetnosti u komercijalnu formu, određena pravila u radu moraju se poštovati.

Izrada medalja za bilo koju zemlju

Zapravo, ni jedan simbol zemlje ne oslikva njenu istoriju, kao medalja. Pa možemo slobodno reći da je ona svojevrsni identitet države, kulture i pojedinca kome je namenjena.

Danas, izrada medalja za bilo koju zemlju obuhvata razne manifestacije. Pored sportskih i školskih takmičenja, može se dodeljivati na naučnim skupovima, kao ratna obeležja, ali i kao priznanja istaknutim ličnostima.

Prvi korak u čitavom procesu jeste ideja, tj. grafičko rešenje za izgled. Skica dobijena od strane kreativnog tima je osnova za dalji rad.

Ukoliko je u pitanju medalja sa 3D prikazom nakon skice radi se glineni model. Dok kod dvodimenzionalnih ovaj korak nije potreban.

 Izrada medalja za bilo koju zemlju – različiti oblici i materijali

Standardni oblik medalja je okrugli, mada se one rade i u pravougaonom ili nekom drugom geometrijskom obliku. Izrađuju se od različitog materijala – metala, stakla, plastike, drveta isl.

Bronza je najupotrebljavanija. Ovaj materijal je veoma lagan za oblikovanje, a, ujedno, i trajan. Čime se garantuje njihova postojanost.

Pored različitog materijala izrada medalja za bilo koju zemlju se zasniva i na različitim tehnikama, a to su livenje, kovanje i graviranje.

Livenje je tehnologija oblikovanja medalje tako što se rastopljeni metal izliva u određene kalupe.

Kovanje podrazumeva obradu pod pritiskom izuzetne jačine kako bi nastao otisak na medalji.

Dok se graviranjem dodaju delikatni detalji čime se dobija finalni proizvod.

Medalje imaju dve strane za rad. Prednja strana je glavna. Ona sadrži simbol takmičenja, portret ili neki drugi prikaz sa natpisom. Zadnja strana se, najčešće, ne ukrašava, mada nije isključeno da se i na njoj nađe dizajn ili slogan.

Izrada medalja za bilo koju zemlju

Medalje za sve zemlje možete pronaći u bogatom asortimanu kompanije Capital. Pored medalja, posedujemo dugogodišnje iskustvo i u pravljenju drugih nagrada, kao što su trofeji i plakete.

 

 

Trofeji za takmičenjaUncategorized

Trofeji za takmičenja

Istorija medaljaUncategorized

Istorija medalja

Pehari za takmičenjaUncategorized

Pehari za takmičenja

Izrada trofejaUncategorized

Izrada trofeja

Uncategorized

Izrada plaketa