Istorija medalja

Istorija medalja

Istorija medalja i njen značaj menjali su se tokom vekova.

Još od najranijeg doba ljudi su nastojali da obeleže svoj uspeh. U početku to su bili ratni trofeji koji su predstavljali svojevrsni spomenik osvajačima, a kasnije su se razvile nagrade za sve vrste takmičenja.

Među njime se posebno izdvajaju medalje, jer gotovo da nema takmičenja u kome se one ne dodeljuju. Počev od sportskih, preko školskih pa do nadmetanja zabavnog karaktera. Pored takmičarskog karaktera, medalje predstavljaju i odlikovanja za naučna, vojna, umetnička i druga dostignuća.

Imajući ovo u vidu ne čudi što je izrada medalja doživela najveće promene.

Kakva je istorija medalja od njihovog otkrića pa do današnjih dana otkriva vam kompanija Capital.

 Istorija medalja pre Nove ere

Pisana istorija medalja počinje u 4. veku pre Nove ere. Naime, istoričar Josephus je zabeležio da je veliki sveštenik Jonathan vodio Jevreje uz pomoć tzv. zlatnog dugmeta sa likom Aleksandra Velikog.

Istorija medalja

Preko Grčke istorija medalja počinje da se razvija i u Rimu. Tako su imperatori, vojskovođe i zaslužni građani koristili medalje kao vojne i političke nagrade, a nosili su ih umesto srebrnog i zlatnog nakita.

 Istorija medalja – Srednji vek

U ranom Srednjem veku medalje su nazivane bracteate. Reč je o tankim, jednostranim medaljama od zlata koje su nošena na lancu poput nakita. Pretežno su vezivane za germanske migracije. Te su, najčešće, imale portrete nemačkih kraljeva ili prikaze iz germanske mitologije. Prema predanjima smatrane su za germanske paganske ikone koje štite onog ko ih nosi.

U kasnom Srednjem veku istorija medalja dobila je drugu namenu. Naime, u Evropi je postalo uobičajeno da vladari, plemeći i naučnici poklanjaju medalje kako bi dobili podršku uticajne osobe. Pravljene su od zlata, srebra, bronze, olova i pozlaćenog srebra, a na prednjoj strani bio je lik donatora sa njegovim imenom.

Ovakve medalje nisu bile namenjene za nošenje. Mada postoje podaci koji govore da su korišćene kao ukrasni privesci na skupocenom lancu.

Istorija medalja – početak komercijalizacije

Iz forme poklona istorija medalja je podignuta na viši nivo. Za to je zaslužan Francesco Carrara, gospodar Padove. On je 1390. godine naručio medalje kojim je bila obeležena pobede Padove.

Sledeći komercijalni poduhvat usledio je 1438. godine. Čuveni Italijnski slikar i zlatar Pizanelo je izradio medalje u čast vizantijskog cara John VIII Palaiologos koji je posetio Italiju.

Istorija medalja

Ipak, komercijalizacija medalja je u tom periodu bila ograničena samo na tlo Italije. Tek od 16. veka distribucija medalja se proširila Evropom. 1550. godine u Augzburgu stvorena je mašina za široku proizvodnju medalja. Dok su Francuzi razvili fine ukrase na njima. Ovo je dovelo do otvaranja preduzeća koja su se bavila masovnom izradom i prodajom medalja.

Istorija vojnih medalja

Istorija medalja

Još je u Starom Rimu postojala dodela vojnih medalja. Međutim, tek od 18. veka one su postale sastavni deo vojne prakse.

Najstarije vojno odlikovanje uveo je 1780. godine Američki kongres tzv. “Fidelity Medallion”.

Vrlo brzo su i druge nacije sledile njihov primer. Tako je Napoleon Bonaparta 1802. godine ustanovio Nacionalni orden Legije časti, a Britanci su 1810. godine stvorili Zlatnu vojnu medalju – “Peninsular Gold Medal”.

U Srbiji od 1912. godine dodeljuje se Medalja za hrabrost, poznatija kao “Medalja Miloša Obilića” čiji je autor naš poznati umetnik Đorđe Jovanović.

Kompanija Capital poznata je po izradi vrhunskih medalja.